Ontdek jezelf, je wereld, je mogelijkheden, je toekomst

De wereld verandert snel en daar wil de CSB haar leerlingen op voorbereiden. Naast een opleiding op mavo, havo of vwo-niveau, bieden we hun de ontwikkeling van “21ste-eeuwse skills”, oftewel kennis en vaardigheden voor de toekomst. Dit doen we in het 12/21 programma. Het gaat daarbij vooral om de extra mogelijkheden die we onze leerlingen bieden. Leerlingen hoeven nog niets te kiezen, alles staat nog open. We helpen ze met het benutten van de mogelijkheden die bij hen passen. Met 12/21 geven we ook vorm aan de verantwoordelijkheid die wij nemen voor de ontwikkeling van onze leerlingen in de periode van hun twaalfde jaar tot hun volwassenheid.

Op hun eigen niveau volgen de leerlingen vanaf de brugklas vier dagen per week het gewone lesprogramma. Daarnaast krijgen ze één lesdag met skills uit het 12/21 programma; vaardigheden die je nodig hebt voor de 21ste eeuw. Door het 12/21 programma zijn onze leerlingen nog niet op jonge leeftijd verplicht tot keuzes die later niet gewenst blijken te zijn. Als tussentijds blijkt dat het programma niet aansluit bij de leerling kan er eenvoudig gewisseld worden.

Steven Mijnsbergen, rector CSB: “Het gaat niet om de keuze die je maakt maar om het benutten van mogelijkheden die je aangeboden krijgt.”

Het 12/21 programma is opgebouwd uit de volgende sporen:

1. Technologisch design
Dit is dé manier om op school praktisch en onderzoekend bezig te zijn met techniek en ontwerpen. Denk bijvoor­beeld aan het ontwerpen van een eigen speaker, het leren gebruiken van een 3D-tekenprogramma of het maken van je eigen surfboard.
Tijdens de lessen op deze 12/21 werk je aan verschillende technische problemen en opdrachten.

2. Grafisch design
Op de CSB leer je ook de skills die belangrijk zijn voor een grafisch ontwerper. Een grafisch ontwerper houdt zich onder andere bezig met de vormgeving van logo’s, brochures en posters, maar ook met nieuwe media zoals websites, apps en games. Grafisch ontwerpers werken ook vaak samen met andere creatieve beroepen als tekstschrijvers, illustratoren en productontwerpers.

3. Junior Business School
In de Business School Junior werken wij aan diverse projecten. Zo start je een eigen onderneming en leer je wat verantwoord ondernemen is. Duurzaamheid en groene omgeving staan daarin centraal. Naast een hoofdrol voor communicatie en verantwoording nemen voor je leefwereld en je medemens, leer je in dit spoor ook hoe je kunt concurreren met andere bedrijven en hoe je succesvol samen kunt werken met andere beroepen in het bedrijfsleven.

 

Brugklassen CSB 2017 2018

Welke brugklassen bieden wij aan in 2017 2018? Klikt u op de link voor een overzicht. Voor vragen kunt u altijd contact opnemen met de heer Renooy via de email: renooy@csb-amsterdam.nl