Ontdek jezelf, je wereld, je mogelijkheden, je toekomst

De wereld verandert snel en daar wil de CSB haar leerlingen op voorbereiden. Naast een opleiding op mavo, havo of vwo-niveau, bieden we hun de ontwikkeling van “21ste-eeuwse skills”, oftewel kennis en vaardigheden voor de toekomst. Dit doen we in het 12/21 programma. Het gaat daarbij vooral om de extra mogelijkheden die we onze leerlingen bieden.  We helpen ze met het benutten van de mogelijkheden die bij hen passen. Met 12/21 geven we ook vorm aan de verantwoordelijkheid die wij nemen voor de ontwikkeling van onze leerlingen gedurende de tijd die ze bij ons op school doorbrengen.

Op hun eigen niveau volgen de leerlingen vanaf de brugklas vier dagen per week het reguliere lesprogramma. Daarnaast krijgen ze één lesdag met skills uit het 12/21 programma.

Het 12/21 programma is opgebouwd uit drie sporen:

1. Technologisch Design (TD)
Dit is dé manier om op school praktisch en onderzoekend bezig te zijn met techniek en ontwerpen. Denk bijvoor­beeld aan het ontwerpen van een eigen speaker, het leren gebruiken van een 3D-tekenprogramma of het maken van je eigen surfboard. Tijdens de lessen TD werk je aan verschillende technische problemen en opdrachten.

2. Grafisch Design (GD)
Op de CSB leer je ook de skills die belangrijk zijn voor een grafisch ontwerper. Een grafisch ontwerper houdt zich onder andere bezig met de vormgeving van logo’s, brochures en posters, maar ook met nieuwe media zoals websites, apps en games. Grafisch ontwerpers werken ook vaak samen met andere creatieve beroepen als tekstschrijvers, illustratoren en productontwerpers.

3. Junior Business School (JBS)
In de Junior Business School werken wij aan diverse projecten. Zo start je een eigen onderneming en leer je wat verantwoord ondernemen is. Duurzaamheid en een groene omgeving staan daarin centraal. Naast een hoofdrol voor communicatie en verantwoording nemen voor je leefwereld en je medemens, leer je in dit spoor ook hoe je kunt concurreren met andere bedrijven en hoe je succesvol samen kunt werken met andere beroepen in het bedrijfsleven.