Begin met typen in het veld hierboven en de resultaten komen direct hieronder te staan

6 mei 2019

4 mei 2019 Dodenherdenking in Buitenveldert met dichters van de CSB

Zaterdag 4 mei gingen Donna Bakker en Noah Milanovi uit Havo 3 met hun docenten Mr. Kroese en Mw. Oosterhof naar de Dodenherdenking in Buitenveldert.

Het Wijkontmoetingscentrum organiseert jaarlijks de herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. De Nederlanders die zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties na de Tweede Wereldoorlog worden ook herdacht. Aan de CSB was gevraagd of onze leerlingen mooie gedichten wilden schrijven en voordragen over het thema “vrijheid om te kunnen kiezen”. Dat wilden Donna en Noah graag doen.

Eerst gingen we wat eten in café Anno 1890 in Amstelveen en oefenden we nog even met het voordragen van de gedichten. Dat klonk al goed.
Om half 8 kwamen we aan op het ontmoetingseiland in het Gijsbrecht van Aemstelpark. De vlag hing half stok bij het herdenkingsmonument. Het monument is een grote diamant, gemaakt door de kunstenaar Mischa Rakier in 2014. Op de diamant staat de tekst: if you could remember what I remember you would understand.

Henk Meijer van het 4 en 5 mei comité kondigde Noah en Donna aan. Iedereen was muisstil en na een regenbui begon de zon te schijnen. Tijdens de prachtige voordrachten van Noah en Donna, die heel veel indruk maakten op ons en op het hele publiek, lichtte de diamant op beschenen door de zonnestralen. Het was een kippenvelmoment. We mochten helaas niet klappen, dat hoort niet bij een dodenherdenking.

Na de voorgedragen gedichten, kwamen nog meer sprekers naar voren, die herinneringen ophaalden aan de oorlog. Bloemenkransen werden bij de diamant gelegd. Daarna speelde de trompetist de Taptoe en toen was het precies acht uur en waren we twee minuten stil. Helaas begon een dronkenlap heel onbeschaamd te schreeuwen en moest hij afgevoerd worden door de politie. Toch was het nog een mooi en verstild moment, waarop wij aan de slachtoffers van alle oorlogen dachten vanaf de Tweede Wereldoorlog.

Op zo’n moment weet je weer even hoe belangrijk het is om vooral niet te vergeten welk leed mensen elkaar kunnen aan doen en dat we er met zijn allen aan moeten werken om al die ellende tegen te gaan. Wees aardig voor elkaar en respecteer de verschillen van allemaal.

Volgend jaar ben ik er weer bij!

Het gedicht van Noah Milanovi;

Geef me je vrijheid
De vrijheid waar ik naar verlang
Ik vraag niet om je bladeren of een prachtig gezang
Open je ogen en begin te dromen
Volg me met moed en wijs me de weg
Ik wil hem voelen
De vrijheid die je brengt
Die zich verspreidt als water in de zee
De vrijheid die waait
Als een iniversele wind
Die ons verbindt met al zijn klanken
Ik zal hem koesteren
Net als alle mooie herinneringen die ik nooit zal laten gaan
Voor deze vrijheid zo mooi als het leven
Die ons verlicht als de zon
Zal ik alles moeten geven
Ik wil je vrijheid om weer los te laten
Losin de lucht, in de zee en door de tijd
Ik zal zien hoe hij vertrekt en een andere vorm aanneemt
Maar nooit zal verdwijnen
Geef liefde, geef ruimte, laat andere in hun waarde
Want wat is vrijheid zonder respect