Begin met typen in het veld hierboven en de resultaten komen direct hieronder te staan

Samenwerking CSB met de VPRO

'Naakt voor de klas met de Sekszusjes'

Navigeer naar

Afgelopen schooljaar heeft de VPRO met leerlingen, ouders en collega's van de CSB gewerkt aan de zesdelige documentaire serie 'Naakt voor de klas met de Sekszusjes', een serie over seksualiteit en seksuele voorlichting.

Veel Nederlandse jongeren geven aan niet tevreden te zijn met de seksuele voorlichting die ze op school krijgen. Het wordt weggestopt in een paar uurtjes biologie en gaat vooral over de technische kanten van seks. Onderwerpen als plezier, consent en seksuele diversiteit komen nauwelijks aan bod. In 'Naakt voor de klas met de Sekszusjes' nemen Krista en Marcelle Arriëns de seksuele voorlichting anno 2022 onder de loep. Wat moet er anders en welke rol spelen ouders en docenten hierin? 'Naakt voor de klas' is te zien op NPO Start

"Het was een spannend en leerzaam traject waardoor we ook weer met een frisse blik naar ons onderwijs zijn gaan kijken"


De CSB ziet met dit project een waardevolle aanvulling en toevoeging op het onderwijsconcept dat wij voorstaan. Op de CSB zien wij het onderwijs als meer dan alleen het toewerken naar en het behalen van je diploma. Wij nemen als school ook de verantwoordelijkheid om leerlingen onder begeleiding te leren om zelfstandig verantwoorde keuzes te maken. Persoonlijke ontwikkeling; het kennen van jezelf en hoe jij je verhoudt tot de wereld om je heen, is daarbij essentieel. De zoektocht die de Sekszusjes met dit project zijn aangegaan, sluit hier op aan.

Seksualiteit is voor pubers altijd al een spannend onderwerp geweest om bespreekbaar te maken met volwassenen. Voor deze generatie is dat misschien nog wel spannender en complexer door alle content die zij online kunnen vinden en wellicht delen nog voordat zij hier zelf echt aan toe zijn. Zeker in deze tijd waarin steeds meer berichten in de media verschijnen over grensoverschrijdend gedrag vinden wij het belangrijk om het open gesprek te voeren met jongeren over seksualiteit. In dit gesprek gaat het niet alleen om de technische kant van seks maar moet er juist ook ruimte zijn voor gevoelens als onzekerheid en het bespreekbaar maken van seksuele diversiteit.

De CSB is een stadse school die met haar rijke culturele diversiteit midden in de maatschappij staat. We vinden het daarom heel waardevol dat we op deze manier een bijdrage kunnen leveren aan de maatschappelijke discussie over seksualiteit. We zijn dan ook trots op onze leerlingen, hun ouders en onze collega’s die dit onderwerp op een open manier bespreekbaar maken.

Bekijk 'Naakt voor de klas' op NPO Start